25 December, 2010

Anak Gadisku dan Results PMR Dia

Khamis, 23 Disember, 2010.

Pagi itu, Fiqah, anak gadisku yang sememangnya ceria, telah bangun untuk bersiap ke sekolahnya. Aku telah bercuti hari itu, stand-by, kalau-kalau orang rumahku meminta aku menemani Fiqah ke sekolahnya. Namun, Fiqah sudahpun awal-awal membuat rancangan untuk ke sekolah dengan rakan sekelasnya yang juga tinggal di apartment yang sama dengan kami.

Lebih kurang pukul 9.15, dia keluar menuju ke rumah rakannya itu.

10.45, kedengaran orang rumahku berbual dengan Fiqah di telefon. 4A, 2B dan 2C. demikian maklum Fiqah kepada umminya. Alhamdulillah. Syukur ke hadhrat Ilahi. Merasa juga kami nikmat anak beroleh gred A dalam peperiksaan awam walau bukan straight As. Dalam hatiku, tak sia-sia aku memindahkan dia ke SMK Petaling tu. Ramai juga rakan-rakan sekelasnya yang dapat keputusan cemerlang meskipun mereka adalah dalam kelas kedua terbaik.

Lebih kurang pukul 12 tengah hari, dia pun pulang semula ke rumah. Setelah aku dan ummi dia mengucapkan tahniah, dia pun berceritalah tentang suasana mengambil keputusan PMR dia tadi. Rakannya yang tinggal ssama apartment dengan kami dapat 5A. sekali lagi kami bersyukur kerana dia telah berkawan dengan rakan yang boleh diharap untuk saling membantu dalam pelajarannya.

Tahun 2011, mereka akan naik ke tingkatan 4. Tak pastilah sama ada mereka akan dalam kelas yang sama atau tidak. Fiqah bercadang nak ambik akaun.

Semoga kejayaan demi kejayaan akan ditempa oleh anak gadisku ini.

No comments: